Kişiye Özel Bireysel Emeklilik
- Kişiye Özel Bireysel Emeklilik
Kişiye Özel Bireysel Emeklilik
Allianz Yaşam ve Emeklilik Planları arasında yer alan Kişiye Özel Bireysel Emeklilik Planı, bireysel emekliliğinizi size en uygun katkı payını ödeyerek başlatabileceğiniz ve devlet katkısı gibi birçok avantajdan faydalanabileceğiniz bir Bireysel Emeklilik planıdır.
Kişiye Özel Emeklilik Planı online olarak anında satın almak için aşağıdaki form üzerinden devam edebilir, bilgi almak için sizi arayalım seçeneğini kullanabilirsiniz.
Kişiye Özel Bireysel Emeklilik Planı Avantajları
- Anlaşmalı Sağlık Kurumları
- Allianz Emeklilik Dünyası
- Katkı Payı Güvencesi
- Asistans Hizmetleri
Emeklilik Şartları Nelerdir?
Bireysel Emeklilik Sistemi, Türkiye’de bireylerin emeklilik dönemlerinde ek bir gelir elde etmeleri amacıyla oluşturulan gönüllü katılım esasına dayalı bir birikim sistemidir. Bu sistem, bireylerin çalışma hayatı boyunca düzenli olarak katkı payı ödeyerek emeklilik döneminde toplu birikim yapmalarını sağlar. BES, devlet katkısı ile desteklenir ve bireylerin gelecekteki mali güvenliklerini artırmayı hedefler.
Bireysel Emeklilik Sistemi ile sizlere sunulan pek çok avantaj bulunur. Örneğin, BES’e katılan bireyler, ödedikleri katkı paylarının %30 oranında devlet katkısı alabilir. Bu katkı, her yıl belirlenen bir limit dahilinde verilir ve bireylerin birikimlerini daha hızlı artırmalarına yardımcı olur. BES’e katılım tamamen gönüllüdür ve bireyler istedikleri zaman sisteme dahil olabilir, ödemelerini durdurabilir ya da çıkış yapabilirler. Bunun yanında, bireysel emeklilik sistemine yapılan ödemeler vergi matrahından indirilebilir ve böylelikle yıllık vergi yükü hafifletilmiş olur. Birikimler, profesyonel fon yöneticileri tarafından yönetilerek yatırım araçlarına yönlendirilir ve bu sayede birikimler değerlendirilerek potansiyel getirileri artırılır.
Ancak bireysel emeklilik şartları vardır ve emekli olabilmek için bazı temel şartları karşılamanız gerekir. Bunların başında, BES’ten emekli olabilmek için en az 10 yıl süreyle sistemde kalmış olmanız gelir. Bu süre, BES’e ilk katıldığınız tarihten itibaren başlar. Ayrıca, emeklilik hakkını elde edebilmek için 56 yaşını doldurmuş olmanız gerekir. Bu yaş şartı, emeklilikte toplu para ya da maaş gibi farklı ödeme seçeneklerinden faydalanmanızı sağlar. Birikimlerinizi toplu bir şekilde alabileceğiniz gibi düzenli maaş olarak belirli bir süre ya da ömür boyu bir gelir kaynağı şeklinde de alabilirsiniz. Bunun yanında, birikimlerinizin bir kısmını toplu olarak alıp geri kalanını düzenli maaş olarak da değerlendirebilirsiniz.
Kişiye Özel Bireysel Emeklilik Planı Minimum Katkı Payı Ne Kadar?
Allianz Kişiye Özel Bireysel Emeklilik Planı’nda uygulanan minimum katkı payı 600 TL tutarındadır.
Kişiye Özel Emeklilik Planı katkı payları aylık, 3 aylık, 6 aylık ya da yıllık dönemlerden biri belirlenerek ödenebilir. Otomatik ödeme talimatı, banka hesabı ve kredi kartı gibi ödeme yöntemlerinden birini tercih ederek ödemelerinizi kolayca yapabilirsiniz.
Devlet Katkısı Kontrolü Nedir? Oranları Nelerdir?
Bireysel emeklilik sözleşmesinin 6. yılından itibaren geçerli olan devlet katkısı kontrol oranları, sözleşmenin yürürlük tarihinde başlar ve sonlanma tarihine kadar yapılan kesintilerin toplam tutarı üzerinde etkili olur. Kontrolün sağlanması ise 01.01.2021 tarihinden itibaren gerçekleşir.
Her bir sözleşme bazında, ilgili sözleşmenin yürürlük tarihinden, sözleşme sonlanma tarihine kadar şirketçe yapılacak kesintilerin toplam tutarı, sonlanma tarihinde sözleşme kapsamında varsa Devlet Katkısı hesabında bulunan tutar üzerinden aşağıdaki tabloda yer alan oranlar kullanılarak hesaplanacak tutarı geçemez.
Devlet katkısı kontrol oranları üst sınırı, sözleşme yılına göre aşağıdaki gibi değişiklik gösterir:
- Sözleşmenin 6. yılı %60,
- Sözleşmenin 7. yılı %70,
- Sözleşmenin 8. yılı %80,
- Sözleşmenin 9. yılı %90,
- Sözleşmenin 10. yılı ve sonrası ise %100 olacak şekilde devlet katkısı kontrol oranı uygulanır.
2 tip sözleşmede devlet katkısı kontrolü uygulanmaz. Bunlar;
- Toplam birikim tutarı kontrol tarihiyle birlikte yıllık brüt asgari ücretin 10 katını aşan sözleşmeler,
- Sistemden çıkış anında düzensiz ödeme statüsünde olan sözleşmelerdir.
Düzensiz Ödeme Nedir?
01.01.2016 tarihinden sonra katkı payları,ödeme tarihinden sonraki 3 ay içinde yatırılmamışsa düzensiz ödeme olarak kabul edilebilir. Düzensiz ödeme kapsamındaki sözleşmelere, bu durumun başladığı tarihten itibaren 5 gün içinde bilgi verilir.
Düzensiz ödeme kapsamındaki sözleşmenin ödenmeyen katkı paylarının daha sonra ödenmesi halinde, bu sözleşme için düzenli ödeme yapılmaya başlandığı kabul edilir.