Konut Sigortası Nedir?

Konut Sigortası Nedir?

Konut sigortası evinizin olası badireleri çok küçük meblağlar karşılığında atlatmasını sağlayan bir güvence sistemidir. Herhangi bir tehlike anında, konutunuzda meydana gelebilecek hasarlardan cebinizden harcama yapmadan kurtulmanıza olanak sağlar. Bu hizmetlerin dışında poliçeniz kapsamında acil durumlarda destek alabilir, otel rezervasyonu, kiralık araç, tatil öncesi hizmetlerinden de faydalanarak, sigortanızdan bir kaza ya da afet durumu dışında da faydalanabilirsiniz.

Konut sigortası ne işe yarar sorunuzu şu şekilde özetleyebiliriz: ufak aksiliklerde de bu sistem imdadınıza yetişir. Su ve elektrik tesisatlarında meydana gelebilecek aksilikler, çilingir ve camlarınızda meydana gelebilecek problemler de sigortanız kapsamında sorun olmaktan çıkar.

Konut Sigortası Neleri Kapsar?

  • Yangın
  • Su Baskını
  • Hırsızlık
  • Deprem
  • Elektronik Eşya

Konut Sigortası Zorunlu mu?

Konut sigortası yaptırmak zorunlu değil, isteğe bağlıdır. Ancak bünyesinde barındırdığı geniş kapsamlı güvenceler nedeniyle konut sigortası poliçesinin her sene yaptırılmasında fayda vardır. Poliçe aracılığıyla yararlanabileceğiniz teminatlar sayesinde beklenmedik ve meydana gelmesi durumunda sizi zor durumda bırakacak maddi kayıpların üstesinden kolayca gelebilirsiniz. Poliçe kapsamında ayrıca birçok asistans hizmetinden de faydalanabilirsiniz.

Konut Sigortasını Kimler Yaptırabilir?

Hem ev sahipleri hem de kiracılar konut sigortası yaptırarak kendilerini güvence altına alabilirler. Ev sahipleri, konut sigortası poliçesi ile sunulan kapsamlı güvencelerden diledikleri zaman yararlanmaya başlayabilir. Böylece deprem de dahil olmak üzere herhangi bir tehlike halinde konutta oluşabilecek hasarı tek başlarına üstlenmekten kurtulabilirler. Ev sahiplerine ek olarak kiracılar da konut sigortası yaptırabilir. Oturdukları evin maliki olmasalar bile kendilerine ait olan eşyalarını bu sigorta ile kolayca güvence altına alabilirler.

Konut Sigortası Nasıl Yapılır?

Başvuru aşamasında seçtiğiniz teminatlara göre hazırlanan ve prim bedelini de içeren teklifleri değerlendirdikten sonra dilerseniz poliçele satın alma aşamasına geçebilirsiniz. Bu aşama için aşağıdaki bilgiler yeterlidir:

  • Sigortayı yaptıranın kimlik bilgileri
  • Konutun açık adresi
  • Konutun bulunduğu kat
  • Konutun brüt metrekaresi
  • İnşa bedeli
  • Eşya bedeli

Konut Sigortasındaki Hasar Ödemesi Nasıl Yapılır?

Bir konut hasarı gerçekleştiğinde aşağıdaki belgelerin hasar türüne bağlı olarak sigortalı tarafından tamamlanması zorunludur. Hasar durumunda sağlanması gereken asgari belgeler aşağıda sıralanmıştır. Hasarın özelliğine göre şirketimiz gerekli olan durumlarda sigortalıdan ek bilgi ve belgeler de talep edebilecektir.

  • Sigortayı yaptıranın kimlik bilgileri
  • Konutun açık adresi
  • Konutun bulunduğu kat
  • Konutun brüt metrekaresi
  • İnşa bedeli
  • Eşya bedeli

Konut sigortası hasar ödemesi için öncelikle poliçe sahibinin bildirimde bulunması gerekir. Poliçede belirtilen rizikolardan birinin gerçekleşmesi halinde, sigortalı veya sigorta ettiren, hasarı öğrendiği tarihten itibaren 5 iş günü içerisinde şirkete bildirimde bulunmalıdır ve hasardan haberdar olur olmaz hasarı azaltıcı her türlü önlemi almalıdır. Bildirimin ardından süreç; hasar türüne bağlı olarak sigortalı tarafından gerekli belgelerin sigorta şirketine iletilmesiyle eksper atama, evrak inceleme, hasar tazminatı adımlarıyla devam eder. Hasar ödemesi ise dosyanın onaylanmasının ardından sigortalının banka hesap numarasına yapılır.

Konut Sigortasında Geçici İkamet Koşulu Nedir?

Konut sigortası poliçesinin teminatları arasında “Geçici oturma masrafları ve kira bedeli karşılanır” şeklinde bir ibare varsa sigortalının başka bir konutu için geçici olarak yapacağı makul masraflar ile sigortalı kiracı ise peşin ödenmiş kiranın işlemeyen günlerine ait olan kısmı, sigortalı malik ise mahrum kaldığı kira bedeli azami poliçe üzerinde gösterilen tutara kadar sigorta şirketi tarafından üstlenilir. Bu koşulun sağlanabilmesi için yangına bağlı ek teminatlar kapsamında meydana gelen bir hasar neticesinde poliçe sahibinin sigortalattığı asıl konutun içerisinde yaşanamayacak kadar hasarlı olması gerekir.

Konut Sigortası Neleri Kapsamaz?

Konut sigortası; savaş ve askeri harekât nedeniyle oluşan zararları kapsamaz. Nükleer yakıt nedeniyle oluşan radyasyondan, yangın haricinde sigortalı eşyaların kendi kusurlarından ve devletin güvence altındaki varlığa uyguladığı tasarruftan doğan zararlar da poliçe kapsamı dışında tutulur. Tüm bunlara ek olarak sigortalının veya sorumlu olduğu kişilerin kasten verdikleri, poliçe ile güvence altındayken hasar gören ancak bu hasarı giderilmeden kullanıma devam edildiği için oluşan zararlar konut sigortası poliçesinin teminatları kapsamına girmez.

Yukarıda bahsi geçen durumlar dışında da poliçe kapsamına girmeyen durumlar söz konusu olabilir. Poliçe kapsamına girmeyen tüm durumlara poliçeniz üzerinden ulaşabilirsiniz.

Konut Sigortası Primleri Neye Göre Belirlenir?

Konut sigortası fiyatları belirlenirken, konutunuzun yer aldığı il ve ilçe, konutunuzun inşa bedeli, konutun iç tasarımında kullanılan materyalin kalitesi, maliyeti, alınan güvenlik önlemleri sigorta primlerinin hesaplanmasında önem taşır. Sigorta bedeli hesaplanırken konutunuzun satış fiyatı göz önünde bulundurulmaz. Bu aşamada konutun yapı maliyeti değerlendirmeye alınır. Tüm bu detaylar, ev sigortası fiyatları ve primleri hesaplanırken göz önüne alınan noktalardır.

Eğer poliçeniz süresince hasar desteği almadıysanız, konut sigortası poliçe yenilenmesi durumunda %20’ye varan hasarsızlık indiriminden faydalanabilirsiniz.

Teklif Al

Şimdi Teklif Al!

İhtiyacınız olan sigorta poliçesini seçin ve 1 dakikada teklifinizi alın!
Hangi ürün bana en uygun diye düşünme, biz senin için en uygun teklifleri oluşturduk bile!
Tüm teminatları tek tek inceledik, ihtiyaçlarına en uygun olan teminatları belirledik. Sana özel kapsamlı ve fiyatı uygun ürün önerileri hazırladık.
Teklif Al

Başvuru Yapmak için

Bilgilerinizi Bırakın Sizi Arayalım